Diğer Bloglarım:
Nasreddin Hoca Osmanlıca Ebru Sanatı Muhlis Yalaka Makaleler / koksalciftci@hotmail.com
[Karikatürlerini kullanmama izin verdiği için Erdil Yaşaroğlu'na teşekkür ederim...]

Nasreddin Hoca Neden Öldürüldü?


Pek çok insan inanamıyor ama şu bir gerçek, Nasreddin Hoca, Mevlana müridi ve Moğol valisi Cacaoğlu Nurettin tarafından öldürüldü. Gözümüzün önünde dururken ilginçtir algılayamamışız, olan biteni bize Mikail Bayram anlattı. Tanık olacaksınız, hakarete varan karşı duruşlar birkaç yılda güneş altındaki kar gibi eriyecek ve gerçeklik herkes tarafından  kabul edilecek.
Şimdilik bizi ilgilendiren soru şu: Hoca hangi gerekçeyle öldürüldü?.
*
İlk Nasreddin Hoca, Hace Nasreddin Mahmut b. Ahmet el-Hoyi
Müsameratül Ahbar, Anadolu Selçuki Tarihi, Anonim Selçukoğulları Tarihi ve Ariflerin Menkıbeleri gibi kaynaklarda üç ayrı kişiye Hace Nasreddin dendiği görülür ve adları şöyledir: Hace Nasreddin Mahmut b. Ahmet el-Hoyi, Hace Nasreddin Muhammed el-Tusi, Hace Nasreddin b. Yavlak Arslan. Ayrıca Rum Selçuklu Devleti'nin kurucusu Kutalmış Oğlu Süleyman Şah'ın, tarihçi İbni Bibi'nin ve yaklaşık 20 tarihi kişiliğin daha şeref adı Nasırüddin'dir.
*
Mevlana'nın ve Mevlevilerin, Mesnevi, Divan-ı Kebir ve Ariflerin Menkıbeleri gibi eserlerde Hace Nasreddin Mahmut b. Ahmet el-Hoyi'yi düşman belledikleri ve Arap Cuha tiplemesinin seçme fıkralarını onun kişiliğinde Anadolu'ya taşıdıkları görülmektedir. Mikail Bayram, bu gerekçeyle Hoca'nın, Hace Nasreddin Mahmut b. Ahmet el-Hoyi olduğu sonucuna varıyor. Bu yaklaşıma göre ilk Nasreddin Hoca, Ahi Evren oluyor. Çünkü onun adının geniş şekli "Ahi Evren Ebu'l-Hakayık Hace Nasreddin Mahmut b. Ahmet el-Hoyi"dir. Çıkarımı biz de akla yatkın buluyoruz.
*
Genç Hace Nasreddin Mahmut b. Ahmet el-Hoyi'nin, Bağdat halifesi Nasır Lidinillah'ın, özel görevle Bağdat'tan gönderdiği grubun arasında Rum Selçuklu topraklarına geldiği biliniyor. Kayın pederi Evhadüddin-i Kirmani ölünce dini liderlik ona geçiyor. Muhaliflerinin onları, Halife Nasır Lidinillah'ın temsilcisi olmaları nedeniyle Nasırcılar, Nasreddiniler diye adlandırdıklarını düşünmekteyiz.
*
1200'lü yılların bölgedeki tarihi gelişmeleri
1100'lü yıllarda Cengiz Han, Moğolistan'da Moğol birliğini kurdu ve bazı bölge liderlerine barış antlaşması imzalamayı önerdi. Bunların başında Harizm lideri Muhammed geliyordu. Büyük Selçuklu'nun mirasına konmuş olan bu mağrur hükümdar, 100 kadar Moğol elçisini gerekçesiz öldürdü ve mal varlıklarına el koydu. Bu, Cengiz Han'ın İran, Anadolu, Suriye ve Irak üzerine yönelmesine neden oldu. O dönem Rum Selçuklu'nun sultanı olan Alaaddin Keykubat, Alamut'un efendisi Celaleddin Hasan III, Bağdat'ın halifesi de Nasır Lidinillah'tı. Lidinillah, kendine askeri korumacı olarak, köle neslin çocukları oldukları için dışladığı Harizm'i değil, Alamut'u seçti ve bu üç ülkeden oluşan bir "Moğol'a direniş ittifakı" kurdu. İttifakın Moğol'u üstlerine çektiğini düşünen oğulları, yaklaşık 4 yıllık süre içinde babalarını öldürterek direniş ittifakını teslimiyet ittifakına dönüştürdüler. Çünkü Moğol'a el kaldırmazlarsa, kendilerine dokunulmayacağına inanıyorlardı.
*
Hoca ve Mevlana'yı iki zıt devlet politikası çatışmaya sürükledi
Nasır Lidinillah'ın kurduğu direniş ittifakının Anadolu'daki yeni dini lideri Hace Nasreddin Mahmut b. Ahmet el-Hoyi'yi idi. Oysa teslimiyetçi ittifak ülkelerinin oğul liderleri Anadolu'da işbirlikçi temsilcilere gereksinim duyuyorlardı. Bu gerekçeyle onlar Hace Nasreddin Mahmut b. Ahmet el-Hoyi yerine Şems-i Tebrizi'nin hazırladığı Mevlana'ya yöneldiler. Buna Anadolu Türkmenleri karşı çıktılar ve eski direnişçi devlet politikasını geçerli saydılar. Moğol desteği de alan Mevlana, yeni ittifakın teslimiyetçi devlet politikasını hayata geçirmek için harekete geçti. Çatışma önce fıkralarla politik yıpratma düzeyindeydi. 1200'lerin ortalarında Moğol işgali tamamlandı, gerginlik arttı ve Hace Nasreddin Mahmut b. Ahmet el-Hoyi, teslimiyet ittifakının Alamut temsilcisi olan Şems-i Tebrizi'yi öldürttü. Bu, hem Moğol'u, hem de Mevlana'yı çok kızdırdı. Bu nedenle Nasreddin Kırşehir'e sürgün edildi.
*
Mevlana da müridi Vali Cacaoğlu Nurettin'e Hoca'yı öldürtüyor
İçi yanan Mevlana'nın acısını, ağır sürgün dindirememişti.
90 yaşında olmasına karşın Hace Nasreddin Mahmut b. Ahmet el-Hoyi, Kırşehir'de Moğol'a karşı ayaklanma girişiminde bulundu, yenildi ve ev hapsine alındı. Bunu fırsat bilen Mevlana, Kırşehir'e müridi Cacaoğlu Nurettin'in Moğol'ca vali olarak atanmasını sağladı. Yeni Valinin ilk işi ev hapsindeki Hace Nasreddin Mahmut b. Ahmet el-Hoyi'yi 1 Nisan 1261 günü(*) öldürtmek oldu. Böylece hem Mevlana intikamını almış, hem de direniş ittifakının son lideri ortadan kaldırılmış oldu.
*
Kısacası, Hace Nasreddin Mahmut b. Ahmet el-Hoyi, yani ilk Nasreddin Hoca -yan etkenler ne olursa olsun- tam bağımsızlıkçı ve özgürlükçü olduğu için öldürüldü; işin gerçeği budur.
--------------
(*) Mikail Bayram: "Kırşehir'de Ahi Evren ve arkadaşlarının katliama tabi tutuldukları ..1 Nisan 1261'dır." Ahi Evren-Mevlana Mücadelesi, Konya 2005, s42.

94 yorum:

  1. Nasıl anlamadım ben Alper Burak Kaya

    YanıtlaSil
  2. benim sorum nasretin hoca neden öldürüldü

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazı söylentiler var ama neden öldü bilinmiyo benim adım Seli̇nay Yaşar

      Sil
    2. Cacaoğlu nurettin tarafından öldürüldü

      Sil
    3. Tasavvufa karşı mücadele ettiği için mvlna tarafından olduruldu

      Sil
    4. Tasavvufta karşı değil..Ahi evran cemiyetinin oluşumunun sağladığı için...Şems aşkına

      Sil
    5. Bayanlara da, güzelliğe de düşman olan erkekler, Nasreddin Hoca'dan, ömrü boyunca ölümcül intikamlar alarak, onu şehit etseler de, o masum kız tüm ihtişamı ve olağanüstülüğüyle geri dönüyor.

      Sil
  3. Aga tezi çürütücem iyice okuyun. Böyle yalan yanlış bilgilere inanmayın. Şimdi Nasreddin Hoca ve Mevlana neredeyse yaşıtlardır Nasreddin Hoca 1208 yılında Mevlana 1207 yılında doğmuştur. Son paragrafta verilen bilgiye göre Nasreddin Hoca 90 yaşında olmasına rağmen ayaklanma başlatıyor diyor ve bunun üzerine Mevlana öldürtüyor yazıyor. Fakat Mevlana 66 yaşında vefat ediyor :) Nasıl oluyor da Nasreddin Hoca 90 yaşındayken Mevlana onu öldürtebiliyor ? Biraz kaynak araştırın ona göre yazın. Mevlana yaşadığı yüzyılın Müceddidir. İftira attığınız insanı tanıyın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın Bilinmeyen; Öncelikle ilgin için teşekkür ederim. Verdiğin bilgide bazı tarih yanlışları var. İzninle düzeltmek istiyorum. Mevlana yaş itibariyle Nasreddin Hoca'dan hayli küçüktür. Nasreddin Hocanın doğum ve ölüm tarihi 1171-1261, Mevlana'nın 1207-1273'tür. Yani Mevlana Hoca öldürüldükten 5 yıl sonra ölmüştür. Buna göre Mevlana Hoca'yı öldürecek bir hayli zamana sahipti. Bilgine sunarım. Selamlar.

      Sil
    2. söz konusu bahsedilen hoyi ile hace nasreddin aynı kişiler değildir. hz mevlananın hoyi öldürdüğü gülünüp geçilecek bir hikayedir. eserleriyle bütün insanlığın kalbine aşkı ve insan olmanın hakikatini fısıldayan 100 milyonlarca insanın kalbine taht kurmuş bir aşk kahramanının herşeyden öte bir allah velisinin böyle şeyler yapacağına inanmak delilikten başka birşey değildir.

      Sil
    3. Mevlana=Allah velisi?
      Kardeş aklın yerinde inşallah.Mevlana Allah velisi falan değil.Ve bu arada sen çok güveniyosun bu Mevlana denilen şahısa da Git bi mesnevi ye bak da bi gör kardeş.Diyor ki adamın biri,ben hacca gidecem diyor Mevlana da diyor ki gitmene gerek yok benim etrafımda tavaf et hacca gitmiş olursun diyor sence bu dogru mu da gelmiş Mevlana denilen şahısı savunuyorusun.

      Sil
    4. Sen bu akılla kabenin etrafındada dönemezsin onlar aklen konuşmazlar mana aleminden konuşurlar sen hiç girme bu işe allah muhafaza İdrak-i maali bu küçük akla gerekmez
      Zira bu terazi bu kadar sikleti çekmez

      Sil
    5. kabede dönmek yahudi sami geleneğidir zaten.. benim etrafımda dön demiş işte bunun aklen olanı neee mana olanı ne..tarihin gerçeklerini allah dostuydu adı altında silmeye kalkışıyorsunuz...yolu için bir çok can veren alimler var ama bir tek mevlana böyle değil..o kimin kılıcı keskin çıkacaksa onun safını tutmaya hazırdı..yerin dibine batsın böyle inanç eğer yaratanın yolunda ölemiyorsa

      Sil
    6. Nasrettin Hocam mekanın cennet olsun inşallah,, seni biliyorum ve fikirlerini destekliyorum...

      Sil
    7. Aynen insanlari aptal yerine koymayin anlamadigim bu safsatalara inanlar var

      Sil
    8. 1208 yılında doğmuş ve 1284 yılında ölmüştür Hace Nasrettin... Orda yaşı yanlış yazılmış... Lakin ben bunu başka kaynaklardan da okudum ve Celalettin i Rumi nin ölüm yılı biraz ihtilaflı dır... Çünki o dönem alimleri ve ileri gelenleri hakkında pek bir bilgi yokken neden Celâleddîn-î Rumî hakkında bu kadar geniş ve derin bilgiler var ve neden Moğol lar ile işbirliği net olarak açıklanmıyor... Aynı zamanda Şeyh Edebalı ve Konevi Hazretleri de o dönem yaşamış ama bu neden bahsedilmez...

      Sil
    9. Gerçekleri anlatmak buna denir kardeşim Mustafa sen yalan yanlış uydurma kitaplar okuyorsun

      Sil
    10. Mevlana'yı o kadar savunurken MOĞOLLARLA İSBİRLİGİNİ NEDEN GÖRMÜYORSUNUZ İSLAM ALEMİNİN O KADAR ALİMİ VARKEN NEDEN AVRUPA SADECE MEVLANA'YI BENİMSEMİŞ MEVLANANİN YAZDİGİ MESNEVİYİ OKUDUNUZ MU ? ÖNCE GİDİN MESNEVİYİ OKUYUN SONRA GELİN BURDA KONUŞUN HOMO HOMO APAACİK SAVUNUYOR VE ŞEMS AŞKI DA DELİLİ

      Sil
    11. Tövbe tövbe ya şemsle tasavvuf sohbeti yaparlarmış

      Sil
  4. Aga tezi çürütücem iyice okuyun. Böyle yalan yanlış bilgilere inanmayın. Şimdi Nasreddin Hoca ve Mevlana neredeyse yaşıtlardır Nasreddin Hoca 1208 yılında Mevlana 1207 yılında doğmuştur. Son paragrafta verilen bilgiye göre Nasreddin Hoca 90 yaşında olmasına rağmen ayaklanma başlatıyor diyor ve bunun üzerine Mevlana öldürtüyor yazıyor. Fakat Mevlana 66 yaşında vefat ediyor :) Nasıl oluyor da Nasreddin Hoca 90 yaşındayken Mevlana onu öldürtebiliyor ? Biraz kaynak araştırın ona göre yazın. Mevlana yaşadığı yüzyılın Müceddidir. İftira attığınız insanı tanıyın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın No.1'in Gözlüğü; Öncelikle ilgin için teşekkür ederim. Verdiğin bilgide bazı tarih yanlışları var. İzninle düzeltmek istiyorum. Mevlana yaş itibariyle Nasreddin Hoca'dan hayli küçüktür. Nasreddin Hocanın doğum ve ölüm tarihi 1171-1261, Mevlana'nın 1207-1273'tür. Yani Mevlana Hoca öldürüldükten 5 yıl sonra ölmüştür. Buna göre Mevlana Hoca'yı öldürecek bir hayli zamana sahipti. Bilgine sunarım. Selamlar.

      Sil
    2. mevlana 1273 yılında nasrettin hoca 1284 de vefat etmiş

      Sil
  5. https://eksisozluk.com/entry/46248879 bir kaynak daha

    YanıtlaSil
  6. Yazınızın genelinde o kadar çok tutarsızlıklar var ki anlatamam. Bir tanesini düzeltelim. Nasreddin Hoca yaşamında Kırşehir yoktur. Akşehir vardır. 10 yaşında Akşehire gelmiş ve burada da vefat etmiştir. Türbesi de buradadır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bülent Bey, "Hoca 10 yaşında Akşehir'e gelmiş" diyorsunuz. Bu benim için yeni bilgi. Kaynağınızı bizimle paylaşırsanız, eksiğimizi tamamlamamıza yardım etmiş olursunuz. Şimdiden teşekkürler.

      Sil
    2. Nasteddin Hoca nın mezari Sivrihidar da oldugu Eskisehir Anadolu Unuversitesi tarafından 2016 yılında tescillenmistir.

      Sil
    3. Mevlana hazretlerine apaçık iftiradır bu.

      Sil
  7. Yazınızın genelinde o kadar çok tutarsızlıklar var ki anlatamam. Bir tanesini düzeltelim. Nasreddin Hoca yaşamında Kırşehir yoktur. Akşehir vardır. 10 yaşında Akşehire gelmiş ve burada da vefat etmiştir. Türbesi de buradadır.

    YanıtlaSil
  8. Parça parça bilgileri toplayıp kafanıza göre bir tez çıkarmışsınız ortaya

    YanıtlaSil
  9. Kuş kadar beyin, mercimek kadar iman, zerre misali marifeti olunca insanın mevlana hz gibi bir Allah dostuna dil uzatabiliyor demek ki..!!! "ALLAH DOSTLARINA DİL UZATAN KUDUZ KÖPEKTİR(İmam-ı rabbani k.s)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Peygamberler din alimleri ve padişahların geneli uyuşturucu bağımlısı ve escinsel.. Hz ali sapıkmş 50 yaşında 13 yaşındaki hz ebubekirin kızını almış. Hz muhammet sapıkmş hiç bir dulu kapıda bırakmamış 12 tane dul almış. Benim dedem rahmetli oldu oda sapikti 11 defa evlenmiş. Dinler yalandır din Bi meslek dalıdır. Turkiyedeki kaynaklar tabiiki dinlerin ayağına vurmaz yabancı kaynaklar öle demiyor

      Sil
    2. Lan kâfir inanmıyorsan bari hakâret etme ,sana fırsat verilse sen bütün insanları sapıklıkta sıraya dizersin , yabancıların köpeği,Allah aklını bağlasın inşaallah.

      Sil
    3. Nasreddin Hoca'nın diğer adı olan Mevlana'yı da, fikirlerini de bir maymun ustalığıyla çalarak Hoca'nın olağanüstü göğe yükselişini taklit eden Celâleddin-i Rumi'nin köpeğin en azgını olduğu belli.

      Sil
  10. MEVLANA ALLAH VELİSİDR NASRETTİN HOCA DA BAŞTACIMIZDIR DÖNEMİN VELİLERİNDEN DİR HALK UYANDI ARTIK BU TARZ ALGILARLA KİMSEYİ KANDIRAMAZSINIZ ARTIK O GÜNLER ESKİDE KALDI REİS VAR ARTIK RAHATIZZ

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. reıscı kardes ne alaka bu sımdı

      Sil
    2. He hee.

      Uydurma reis..Yalan haram günah ise...Reisin i🙃şi bunlar. şems aşığı mevlana

      Sil
    3. Celaleddin-i Rumi, güzelliğin azılı düşmanıdır,delinin de delisidir, hırsızın da ötesidir.

      Sil
  11. Ya normalde tarihe bakarsanız başka kaynaklardan mevlana öldükten 10 sene sonra nasrettin hoca ölüyo nasıl olur böyle bişey

    YanıtlaSil
  12. Prof.Dr. Mikail Bayram iyi derecede Farsça bilen ilahiyat mezunu ve bu dalda kursu sahibi olan bir şahıs. Yazdığı tüm bilgiler 1.derecede belgelere dayalı. Bu durumda kitabında ne yazıyor ise doğrudur

    YanıtlaSil
  13. oha mavlana tarafından öldürülmüş

    YanıtlaSil
  14. Kıymetli çaluşmanız için teşekkür

    YanıtlaSil
  15. ben 58 Yasindayim. Mevlana'nin Mesnevi'sini 1978-79 yillarin da okumus ve bu adamin sapik biri oldugunu görmek icin baska birsey okumaya gerek yoktur demis ve Ahlak Bilgisi ögretmenimle güzelce kapismistim. Ama Türk milleti balik akilli bir millettir, okumaz , birileri bu iyidir der sürü gibi cogunlugu inanir. Mevlanin nasil dönme olduguna karar vermek icin Mesneviyi okuyun. Türk'e "escinsel" dersin ceker adami vurur ama aksam da gazinoya gider "escinsel" sarkicina "günesim" deyip kafasindan asagi gül yapragi döker. Gir gir milletiz vesselam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Boşuna yaşamışsın. Müslüman bir alime, eşcinsel diyebilmenin için cahil olmanız gerekir. Zaten, meyhane gezmiş biri olduğunuz için o cahilliğini normaldir.

      Sil
    2. Boşuna yaşamışsın. Müslüman bir alime, eşcinsel diyebilmenin için cahil olmanız gerekir. Zaten, meyhane gezmiş biri olduğunuz için o cahilliğini normaldir.

      Sil
  16. Olayları hanginiz gördü olayları yazanları hanginiz gördü ve doğru yazdigina emin misiniz... Mış Muş la vebale girilmez.

    YanıtlaSil
  17. Nasreddin hoca yi mevlana değil bir yanlış anlaşılma var Mevlana'nın muridlerinden cacaoglu Nureddin öldürmüstur Moğol sempatizanı ve yanlısı bir validir cacaoglu nureddin

    YanıtlaSil
  18. Duygusal düşünmeye gerek yok, maalesef Mevlana hakkında yazılanlar doğru..

    YanıtlaSil
  19. Her seyi gec Mevlana mogollarla is birliigi yapmıştır

    YanıtlaSil
  20. Nasreddin Hoca hakkında yalanlar uyduran kişiler,büyük günah işlerler. Ben, bu konuda gerçek ve doğru bilgi kaynağı olarak kabul ediliyorum. Nasreddin Hoca'nın masum ve yetim bir kız olduğunu gizleyen kutsal biri olduğu gerçeğinden bile habersiz, ne saçmalıyor, bu dünyalılar? Şehit edilen mübarek, soylu Nasreddin Hoca, mezarında bile değil ki.

    YanıtlaSil
  21. Mevlana ismiylede bilinen Nasreddin Hoca, Mevlevi Tarikatı'nı kuran kişidir.Nasreddin Hoca, gökte yaptığı sema ile üstünlüğünü gösterince,onu çekemeyen Celâleddin, ondan çaldığı isim ve fikirleri kullandı.Adi bir erkek olan Rumi, N.Hoca'nın kız olduğunu öğrenince, öfkeden delirerek Hoca'ya karşı uyuz it gibi çok havladı,eşek gibi anırdı, durdu.

    YanıtlaSil
  22. Aşağılık kompleksine kapılarak, üstün yaratılan, kutsal Nasreddin Hoca'ya iftira attığını itiraf eden Celâleddin-i Rumi, en güzel surette yaratılan mübarek Nasreddin Hoca'dan çaldıkları ile geçinen şerefsiz, değersiz hırsızın biriydi. Bilginin zirvesi, bu gerçeği bilir, elbet.

    YanıtlaSil
  23. Aşağılık kompleksine kapılan erkek müsveddesi Celâleddin-i Rumi, delirerek mübarek Nasreddin Hoca'ya önce dil uzattı sonra, ondan korkarak af diledi. Bu günahın affı yok ki.

    YanıtlaSil
  24. Masum bir kız olan Nasreddin Hoca'ya maddi ve manevi zarar verdikleri için yıllardır, Allah, müslümanların ibadetlerini kabul etmiyor. Kalleş Celâleddin-i Rumi de, İlahi cezadan kaçamayacak olan aciz bir erkek, sonuçta.

    YanıtlaSil
  25. Nasreddin Hoca'nın makamının yüceliğini anlayacak akıl ve iman sizde yok ki. Bu yalanlarla avunup, cehennem odunu olmak için debeleniyorsunuz, bre günahkar, seviyesizler! Tarihin çöplüklerinde sürünen Celaleddin-i Rumi, şüphesiz ki kutsal, üstün Nasreddin Hoca'ya iftira atıp da lanetlenmiş olan kalleş herifin biridir.

    YanıtlaSil
  26. Nasreddin Hoca, âlimlerin zirvesinde bulunan Âlimlerin Kutbu idi. Onun doğru olan sözlerine inanmayan, Cennet'e giremez. Ona muhalefet eden, Allah'a isyan etmiş sayılır. Nasreddin Hoca, şüphesiz ki büyük bir ahlak üzere olan, güzelliğin zirvesindeki üstün bir kız olduğu için, Celaleddin-i Rumi denen çirkin erkek tarafından şehit edilmişse, elbette ki bu, güzelliğe düşman olan erkeklerin ortak günahının kanıtıdır.Erkekler, en güzel duyguların katilidir.

    YanıtlaSil
  27. Nur içinde yatan, kabrine nur üstüne nur inen, fiziki ve ruhsal güzellik sembolü olan Nasreddin Hoca'yı, kabrinde bile rahatsız etmeye devam edenlere lanet olsun. Kabrinden kalktı ve ey yalana, harama doymayanlar, sizlerden hesap sormak için o mübarek kız geri dönüyor, o zalimleri ezecek olan muhteşem güç tüm ihtişamı ile geliyor.

    YanıtlaSil
  28. Nasreddin Hoca'yı haksızca öldüren Celaleddin-i Rumi gibiler, hocadaki büyük ahlakla bütünleşen üstün güzelliğe düşman olacak kadar çirkin ve kötü olan, şeytanın yandaşı, nankör, zalim erkeklerdi.

    YanıtlaSil
  29. Nasreddin Hoca hakkında uydurdukları gerçek dışı yalanlar için özür dilemeleri ve de maddi ve manevi tazminat ödemeleri gereken ne çok yetim hakkı yiyen günahkar var, bu görülüyor. Şüphesiz ki, Mevleviliği kuran Nasreddin Hoca, büyük bir ahlak sahibi olan üstün biriydi. Ona, dil uzata uzata, onu üzerek,mezarından kaldıran hainler, lanetlenmeye layıktır,cezalandırılacaklar.

    YanıtlaSil
  30. Celâleddin-i Rumi, ismini ve fikirlerini çalarak katlettiği gerçek Mevlana'nın( Nasreddin Hoca'nın) katili olan, pişkin bir hırsız ve terörist olarak lanetle anılmaya layıktır.

    YanıtlaSil
  31. Ahir zamanda gerçek din adamının kalmadığını en belirgin göstergesi, Celâleddin-i Rumi denen sahtekar soyguncunnun, dini istismar ederek, iyiniyetli, gerçek bir din âlimi olan Nasreddin Hoca'nın ismi olan Mevlana ile birlikte fikirlerini de çalmasıdır. Gerçek din adamından da, adamdan da sayılmayacak kadar aşağılık bir cani olan Celâleddin-i Rumi, dine ve kutsal bir varlığa saldırıp soyarak, azgın bir terörist olduğunu ispatlamış, tarihe kara bir leke olarak, şerefsizlikle, alçaklıkla damgalanarak geçmiştir. Celaleddin- i Rumi, Nasreddin Hoca'nın karşısında; yere çökerek, sürünmek zorunda kalan, kendi kendisinin yerin dibine geçtiğini dehşetle hissetmiş olan rezil ve kalleş biridir.

    YanıtlaSil
  32. Şüphesiz ki, Mevlana denen Nasreddin Hoca, üstün ve en güzel surette yaratılmış ve büyük bir ahlak sahibi olan, Dünya'dan daha değerli bir kızdır. Nasreddin Hoca, Allah katında çok yüksek değere sahip ve göklere ait olan masum bir şehittir.

    YanıtlaSil
  33. bu yazilari türk milletinin aynadi olarak görmek lazimsa vay halimize

    YanıtlaSil
  34. Bos boş konuşmayın peygamber yaptınız bir insanın hâşa alim olabilir de o kadar abartmayın.

    YanıtlaSil
  35. Mesnevileri okumadan Mevlana hakkında karar vermeyin neler yazdığına şaşıracaksınız Ayrıca kendisi Türkleri hiç sevmez nefret eder..

    YanıtlaSil
  36. Mikail Bayram, bu gerekçeyle Hoca'nın, Hace Nasreddin Mahmut b. Ahmet el-Hoyi olduğu sonucuna varıyor. Bu yaklaşıma göre ilk Nasreddin Hoca, Ahi Evren oluyor. Çünkü onun adının geniş şekli "Ahi Evren Ebu'l-Hakayık Hace Nasreddin Mahmut b. Ahmet el-Hoyi"dir. Çıkarımı biz de akla yatkın buluyoru. MİKAIL BAYRAM EFENDININ ÇIKARIMI BUYMUŞ. YANİ VARSAYIM OLARAK YAZIP ÇIZİYOR.YANI TARİHİ BIR BELGE VESİKA YOK. SADECE ÇIKARIM YAPIYOR. AYRICA NASRETİN HOCA İSMİNE YAKIN 20 KİŞİDEN BAHSEDİLİYOR. AMA HANGISI GERCEK BİLDİĞİMİZ NASRETTIN HOCA. HER FIKRA ANLATAN NASRETİN HOCA OLSA BENIMDE DEDEM CEM YILMAZ OLURDU.AYRICA O BAHSETTIGIN 20 KİŞİNİN DE HAYATINI YAZDA BİZDE BIR VARSAYIM ÜZERE CIKARIM YAPALIM.

    YanıtlaSil
  37. Mevlananın mesnevisini okumadan yorum yapmak doğru değil dir. Ben şahsen mesneviyi okuduktan sonra ( bazı yerleri var ki .... bugün bile bırakın yazmayı okumak bile insanın yüzünü kızartır )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yunus birgun mevlanayi ziyarete gitmiş mevlanada agirlamis sohbet muhabbet derken yunus izin istemiş mevlana da ya nere demiş Bi kitap yazdık bir oku demiş Yunus ışık hızı ile kapıya gelmiş herkes şaşırmış kim okuyacak bunu demiş Yunus mevlanada ne yazaydik sen olsan ne yazardın Yunus demiş yunusla O meşhur kelimeyi söylemiş ETE KEMİĞE BÜRÜNDÜK YUNUS ILE GÖRÜNDÜK kim ne gördü kim ne anladı ben bilmem ama kimse culuna guvenmesin değil cul culsusuz haberiniz olsun var sa bir cul oda bir karış toprak geriside teferruat .

      Sil
  38. Pes dedim arkadaş. Değecek biri değil bana göre tabiki.

    YanıtlaSil
  39. Nareddin hoca ise kim olduğu ,nerede yaşadığı tam belli değildir. Yirminin üzerinde kişilik tartışılıyor. Bu kadar belirsiz ve flu şahsiyetler üzerinde bu kadar keskin yorum yapmak adeta birbirimizle düşmanlaşmak bana doğru gelmiyor.

    YanıtlaSil
  40. Sanıldığının aksine Mevlânâ, hatta Anadolu Selçuklu Devleti dönemi hakkında kaynak ço çok azdır. Durum böyle olunca, komşu ülke kaynaklarında ve kendi kaynaklarımızdaki küçük bilgi kırıntıları bu son derece az keynaklardaki (Menakıbu-Arifîn gibi) bilgilerle birleştirilerek yorumlar yapılıyor. Ayrıca, Mikhail Bayram hoca kendi kitaplarından birisinde şöyle diyor: "Beni eleştireceğinize gösterdiğim kaynaklara kendiniz bakın. Hiç araştırma yapmadan ben teddetmeyin." Herçekten de, kendisi Yusufağa kütüphanesini yurt edinmiş bir kişilik diye bilinir. Yorumlarına katılmayabilirsiniz ama neden katılmadığınızı delilleriyle ortaya koymak da bilimin gereğidir. Bu okuduğum yorumlar akıllara zarar! Nasreddin Hoca kız idi, Mevlâna velî idi diyenler var. Onlar müstesna insanlardı ve bu yüzden isimleri bu günlere geldi, ama sonuçta insandılar. Araştırmalar geliştikçe bunu daha iyi anlıyoruz. Mikhali Hoca gibilere de bu konuda çok şey borçluyuz.

    YanıtlaSil
  41. Yani kısaca Nasrettin hocanın ölümünü. Mevlana onaylamış. sebeb mevlana selcukluyu Nasrettin Hoca da Moğol lari destekliyor ve sonuç bu günün tarihi mevlana anılıyor Hoca Nasrettin fıkrada kalıyor sebeb hep siyaset hep siyaset siz siz olun siyasete girmeyin büzük yoksa varsa 60 70 80 ve 90 sanda oldu ama kimsenin haberi olmadı

    YanıtlaSil
  42. Bbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbngvbhggzcfnzfnzcnfnf,nfgkckgxjgxkgxgkxkgxgmxgmxgkcmgcgmckgcmgcgmcgmxgmxgxgxgxgxgxgmxxngxmfv.v.c.

    YanıtlaSil
  43. Şebiaruz dan sonra silli köyüne gidiliyor, bu köy 3000 bin yıllık hiristiyanlarin zorla musluman oluşu ve gizli gizli Hristiyanlık dinlerini yaşamak üzere magaralara geldikleri bi köymus.. bununla ilgili bisey biliyormususnuz

    YanıtlaSil
  44. Biraz yadirgamistim köyün tarihini yaşananları okuyunca da yani Hristiyan köyü nu niye ziyaret edilir ki bilemedim .. cok güzel yenilenmiş çok bakımlı müzesi var orda anlatılıyor.. yaşananlar üzücü herkes istediği gibi inansın eziyet etmek İslam'a zaten yok neyse yukardaki yazanları okuyunca fikrinizi almak istedim.
    Nasrettin Hoca aksalli değil kızmış ha çok severim kendini

    YanıtlaSil
  45. Nasreddin Hoca 2022' de yılında Covitten hayatını kaybetmiştir.Kesin bilgidir.Dikkat edin yalan yanlış bilgiler ile Türk tarihimize çamur atmayın!!!!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2021 yılında nasrettin hocayı gördün mü

      Sil
  46. farklı harfi bulun
    oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooöoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

    YanıtlaSil